Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното

...
 Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното
Коментари Харесай

Румен Радев от трибуната на ООН: Международният ред е изправен пред заплаха

 

„ Светът е изправен пред редица съществени проблеми – от невижданото предизвикателство против световния мир и сигурността до ескалиращата климатична рецесия и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи старания от страна на интернационалната общественост “. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Държавният глава акцентира, че България се обръща към 79-ата сесия на Общото заседание с решителност да предизвиква многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените народи.

„ Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите генерации “, уточни Румен Радев и изрази вяра, че провелата се Среща на върха за бъдещето и признатият Пакт за бъдещето под егидата на Организация на обединените нации ще бъдат стъпка към жизненоважна промяна, която народите чакат.

 Ангел Кунчев за прекарания COVID-19: Отново изчезна усетът, с остра кашлица, чувстваш се разрушен Тази сутрин 2 мин. Ангел Кунчев за прекарания COVID-19: Отново изчезна усетът, с остра кашлица, чувстваш се разрушен  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  Британският министър председател: Напуснете неотложно Ливан, евентуално сме на ръба на цялостна война Светът 2 мин. Британският министър председател: Напуснете неотложно Ливан, евентуално сме на ръба на цялостна война  Удар с коляно в гърдите: Задържаха мъжа, нападнал зам.-директор на столично учебно заведение България 1 мин. Удар с коляно в гърдите: Задържаха мъжа, нападнал зам.-директор на столично учебно заведение  Автоинструктори на митинг поради новите правила за придобиване на шофьорски книжки България 2 мин. Автоинструктори на митинг поради новите правила за придобиване на шофьорски книжки  Затоплянето продължава, температури до 31 градуса България 1 мин. Затоплянето продължава, температури до 31 градуса  Смърт поради шахта без похлупак: Как е бил обезопасен ремонтиращият се бул.? Тази сутрин 2 мин. Смърт поради шахта без похлупак: Как е бил обезопасен ремонтиращият се бул.?  Ангел Кунчев за прекарания COVID-19: Отново изчезна усетът, с остра кашлица, чувстваш се разрушен Тази сутрин 2 мин. Ангел Кунчев за прекарания COVID-19: Отново изчезна усетът, с остра кашлица, чувстваш се разрушен  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  Британският министър председател: Напуснете неотложно Ливан, евентуално сме на ръба на цялостна война Светът 2 мин. Британският министър председател: Напуснете неотложно Ливан, евентуално сме на ръба на цялостна война  Удар с коляно в гърдите: Задържаха мъжа, нападнал зам.-директор на столично учебно заведение България 1 мин. Удар с коляно в гърдите: Задържаха мъжа, нападнал зам.-директор на столично учебно заведение  Автоинструктори на митинг поради новите правила за придобиване на шофьорски книжки България 2 мин. Автоинструктори на митинг поради новите правила за придобиване на шофьорски книжки  Затоплянето продължава, температури до 31 градуса България 1 мин. Затоплянето продължава, температури до 31 градуса  Смърт поради шахта без похлупак: Как е бил обезопасен ремонтиращият се бул.? Тази сутрин 2 мин. Смърт поради шахта без похлупак: Как е бил обезопасен ремонтиращият се бул.?

„ Международният ред, изкован в Организация на обединените нации, е изправен пред опасност “, уточни още президентът и акцентира, че явното застрашаване на интернационалния мир и сигурност подкопава постигането на стабилно развиване и подкопават учредения на правила ред в световен проект.

„ Възстановяването и съхраняването на мира следва да е освен крайната цел на интернационалната общественост, само че и съставлява нужна причина за постигането на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации “, съобщи Румен Радев.

Президентът разяснява тематиката пред кюрдска телевизия

Държавният глава подсети, че през 2015 година всички страни членки на Организация на обединените нации одобриха единомислещо 17-е цели на устойчивото развиване, споделяйки обща визия за мир и разцвет на цялата планета.

„ Днес, повече от всеки път, те би трябвало да бъдат във фокуса на интернационалната общественост и изискват цялостна готовност на интернационалната общественост за тяхното реализиране “, уточни президентът.

Държавният глава акцентира, че преди две години и половина Руската Федерация предприе пълномащабна инвазия в Украйна и през цялото време България остро жигосах тази война, която докара до стотици хиляди жертви, голямо страдалчество и опустошения.

„ Всеки ден от тази война усилва риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обсег и основава голяма опасност за интернационалния мир и сигурност. Вторичните резултати от войната към този момент съществено засягат стопанските системи и обществените системи на редица страни “, акцентира Румен Радев.

Снимка: Президентство

Затова, по думите на президента, интернационалната общественост би трябвало да търси пътища, които водят към деескалация и разговор и всяко дипломатическо изпитание, което се стреми към изчерпателен, обективен и резистентен мир в Украйна в сходство с Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, следва да бъде подкрепено.  

Държавният глава открои забележителното повишаване на неустойчивостта в района на Близкия Изток след нападението на „ Хамас “ против Израел и последвалите военни дейности, довели до значително утежняване на сигурността в района, което има и световни измерения.

Войните в Близкия Изток и в Украйна са във фокуса и на Общото заседание на Организация на обединените нации

Президентът уточни също по този начин, че не може да се не помнят последствията от този боен спор – десетки хиляди починали и ранени цивилни жители в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и всеобщото разселване на хора. 

„ Призоваваме за неотложно преустановяване на огъня, обезпечаването на свободен достъп на филантропичните конвои, както и освобождението на всички заложници от „ Хамас “, акцентира президентът.

Държавният глава дефинира развиването на обстановката в Ливан като „ качествено ново и рисково измерение на спора, което усилва риска от неговото районно разширение “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР